Преглед цвих догађаја

07.02.2014. - Сједница предсједништва координације националних мањина ББЖ

Cannot find albumi/07.02.2014. - Sjednica koordinacije vijeca folder inside /home/srbibbzh/public_html/images/galerije/albumi/07.02.2014. - Sjednica koordinacije vijeca/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40

У Малој вијећници зграде ББЖ одржана је сједница предсједништва мањинске координације ББЖ. Сукладно Статуту и дневном реду, сједници предсједништва коју чине предсједници мањинских вијећа мађарске, чешке, албанске и српске мањине те представник ромске мањине, водио је предсједник координације Шандор Тотх, уз Дамира Малину, Мартина Гојанија, Дарка Карановића и Стеву Гјургјевића. Сједници је присуствовао и жупан ББЖ господин Дамир Бајс са сурадницима. Присутни су били и прочелница Управног одјела Ана Антоловић, савјетник жупана Ненад Влаховић, предсједница Надзорног одобра Елика Јаржа као и и замјеници жупана из редова нац. мањина; Тања Голубић - Новотнy и Саша Лукић, те замјеница жупана Ђурђица Иштоф - Бенчић.

Точка дневног реда посвећана информацијама о расписивању натјечаја за програме националних мањина изазвала је највише пажње. Суштински се ради о плановима и пројектима за 2014. годину која подносе мањинске УДРУГЕ. Финанцирање ових пројеката везано је уз фондове ЕУ те државног прорачуна, а Жупанијска регионална агенција ће удругама помоћи при писању апликација за реализацију планова и програма.

Улогу РРА (Регионална Развојна Агенција) образложио је замјеник директора Маринко Бартуловић. Изабрана мањинска вијећа представљају спону повезницу те имају координацијску улогу између удруга и РРА при изради програма и пројеката.

Законске уредбе уређују да Удруге које остваре средства сукладно властитим апликацијама, уносе 30% домицилних средстава у реализацију истих. Жупан у име жупаније се обвезује да ће ова домицилна средства у потпуности подмирити жупанија што Удругама у потпуности омогућује квалитетне апликације без икакве бојазни.

Жупан је такођер упознао предсједништво са 4 програма прекограничне сурадње наше жупаније са БИХ, точније Републиком Српском - Бањалучка регија, те Федерацијом - региони Тузла и Зеница, који се прије свега односе на културну сурадњу.

Утврђен је рок (28.02.2014.) за доставу извјештаја о реализацији планско - програмских активности, те финанцијски извјештаји за 2013. годину свих мањинских вијећа те представника мањина у ББЖ. Чланови предсједништва усвојили су идеју о заједничкој манифестацији културног стваралаштва коју би заједнички организирали мањинска вијећа под покровитељством жупаније. О првом могућем домаћину ове манифестације одлучит ће се на слиједећој сједници мањинске координације.

ФОТОГРАФИЈЕ