Преглед цвих догађаја

28.09.2014. - Комеморација и помен страдалим србима Грубишног Поља у Другом свјетском рату

У Цркви Светог Ђорђа у Грубишном Пољу по завршетку Свете литургије одржан је парастос за невино страдале цивилне жртве усташког терора из 28.09.1942. године.

Свету литургију и парастос водио је парох грубишнопољски Данијел Николић. Након парастоса поштоватељи жртава упутили су се на Трандлеров бријег и Кишев јарак те положили вијенце и запалили свијеће. На ове двије локације пописано је 60 жртава, махом жена и ђеце, који су стрељани. Нажалост ни у протеклом суставу вриједности, а ни до данас, број  страдалих жртава из поткозарских села избјеглих пред непријатељском офанзивом није утврђен. О хисторијском тренутку страдања ових српских жртава говорио је предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић. 

Ову комеморацију организирали су ВСНМ ББЖ, УАБИА Грубишно Поље и опћина Велики Грђевац те ВСНМ града Грубишног Поља. У делегацији, уз претсједника ВСНМ ББЖ су били и замјеник предсј. Радован Дожудић, члан предсједништва Ранко Бојчић, члан Вијећа Милан Бобић те Предраг Иванчевић - предсј. ВСНМ града Гарешнице. Комеморацији је присутвовала и делегација Вијећа опћине Ђуловац.

ФОТОГРАФИЈЕ