Преглед цвих догађаја

27.09.2014. - Обљетница формирања 1., 2. и 3. мославачке бригаде

У селу Трновитичком Поповцу у близини Гарешнице у организацији ЗУАБА ББЖ и УАБИА Гарешница, свечано је обиљежена 70. и 71. годишњица формирања 1., 2., и 3. Мославачке бригаде под покровитељством жупана ББЖ Дамира Бајса и супокровитељством градоначелника града Гарешнице Велимира Жунца.

Свечаност је почела полагањем вијенаца на споменик жртвама фашистичког терора, а настављена у мјесном дому Трновитички Поповац. Медијатор ове манифестације био је Милан Иванчевић - вијећник жупанијске скупштине и антифашист. Ријечи добродошлице упутили су предсједник УАБА Михајло Церановић и предсједник ЗУАБА Раде Јовичић. О хисторији формирања бригада говорио је још живући учесник НОР-а Мартин Мајцан. Поздравне ријечи великом броју окупљених упутио је градоначелник Гарешнице Велимир Жунац., као и предсједник САБА Реп. Хрватске Фрањо Хабулин. У име жупана поздравну ријеч изрекао је и Златко Барила - потпредсј. Скупштине ББЖ. Пригодан говор уз бурне аплаузе одржао је и бивши предсједник Реп. Хрвтаске и почаасни предсј. САБА РХ Стјепан Месић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступио је КУД Граничар - секција "Хрватска жена" као и ђечја фолклорна секција Српског културног друштва "Просвјета" пододбор Гарешница. Овој манифестацији присуствовале су делегације УАБИА Бјеловар, Чазма, Грубишно Поље, Дарувар, Гарешница, Новска, Сисак, Петриња, Липовљани и Кутина. У жупанијској делегацији била је присутна замјеница жупана госпођа Ђурђица Иштеф Беншић, замјеник предсј. САБА Стјепан Гомерчић, као и предсједник градског вијећа града Гарешнице Жељко Старчевић.  Присутни овом догађају били су и Дарко Карановић - предсј. ВСНМ ББЖ и потпр. СНВ-а као и Предраг Иванчевић - предсј. ВСНМ града Гарешнице.

Послије свечаности настављено је дружење уз традиционални војнички грах и живу музику.

ФОТОГРАФИЈЕ