Преглед цвих догађаја

Изјава сјећања Српског народног вијећа 04.08.2021.

Изјава сјећања Српског народног вијећа

Традиционално,уочи војно-редарствене операције "Олуја" хрватске војске и полиције из љета 1995 године,којом је готово у потпуности избрисан траг постојања Срба на просторима  Лике ,Баније, Кордуна и сјеверне Далмације,Српско народно вијеће "Изјавом сјећања" присјећа се страдалништва Срба у овим догађајима.

Ове године,представници српских институција, мањинских опћинских и градских вијећа као и Српског културног друштва "Просвјета" пододбори у Дарувару,Гарешници и Грубишном Пољу ,окупили су се 03.08.2021. године у 12,00 сати у Српском културном центру "Исидор Добровић" , Дарувар и заједнички минутом шутње одали почаст страдалницима.Потом је професорица Радмила Франтал прочитала "Изјаву сјећања" коју је приредио проф.др. Милорад Пуповац,предсједник Српског народног вијећа.

Након тога било је врло емотивних дискусија и подсјећања на ове изузетно тешке дане српске заједнице у Републици Хрватској.Дискутанти су похвалили врло избалансирану Изјаву која говори и о страдалништву већинског народа на просторима тзв.Републике српске Крајине од 1991-1995 са опаском да се слично очекује и од најодговорнијих политичких лидера и актуелне власти Хрватске.

Предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић говорио је присутнима о изузетној важности наредног пописа становништва предвиђеног за другу половицу рујна мјесеца,који није пука статистика већ је и политичко питање од највећег значаја.

О Допунским изборима Срба за попуну опћинских ,градских вијећа и жупанијску скупштину говорио је в.д. предсједника СДСС ББЖ Милан Радаковић.

Фотографије: