Преглед цвих догађаја

Комеморација у Кусоњу, 13.08.2021.

Комеморација у Кусоњу

У петак 13.08.2021. године одржана је комеморација у селу Кусоњу, на самом ободу Града Пакраца у правцу жупанијског средишта Пожеге.

Срби овог дијела западне Славоније памте "крвави аугуст 1942" године када је усташка армада жарила и палила овим крајевима.Заредала су се клања српског народа пакрачког краја 02.08 Кричке,04.08. Дереза и Торањ,11.08. Бранешци,12.08. Јапага,13.08. Кусоње и 16.08.1942.Слобоштина. Управо су 13.08.1942. године усташе извршили свиреп злочин над србима Кусоња,Драговића и Чакловца.

У само једном дану побијено је 520 мјештана Кусоња и осталих околних села .Тужно је и жалосно што је са овим несретницима страдао и знатан број српске дјеце и жена који су избјегли пред здруженом усташко њемачком офензивом са Козаре а њихов број никада након ИИ Свјетског рата није утврђен.-

Тога дана ,полуживе жене,дјецу,старце бацали су у два бунара,све док их нису напунили а преостале живе су спалили у оближњој Српској православној цркви Светога Димитрија.Према подацима Мјесног одбора Кусоње убијено је 64 дјеце док је 360 мушкараца и жена одведено у логоре из којих се највећи дио никада није вратио.На срећу дио наших очева и мајки спашен је надљудским напорима Дијане Будисављевић.

Вијеће српске националне мањине Града Пакраца и Пожешко славонске жупаније са Мјесним одбором Кусоње као организатори коомеморације ,посебно се захваљују ЗУАБА Вуковарско сремске жупаније на челу са Лазом Ђокићем који су дошли са пуним аутобусом да се поклоне сјенима невино страдалих српских цивила овога краја.

Програм комеморације почео је код споменика подигнутог невиним жртвама а у име домаћина присутне је поздравио замјеник жупана ПСЖ из редова српске заједнице Никола Ивановић.Присутнима су се обратили и Мирсада Дамјановић Поповић,замјеница градоначелнице Пакраца,Лазо Ђокић као потпредсједник САБА РХ,Мирјана Билопавловић у име УАБА Пакрац-Липик,Милан Козловић у име МО Кусоње и ВСНМ Пакрац ,а у име кровне српске институције у Републици Хрватској, Српског народног вијећа Јелена Несторовић.

Потом су делегације Српског народног вијећа,ВСНМ ПСЖ,ВСНМ ВПЖ,ЗУАБА ВСЖ и ПСЖ ,Града Пакраца,УАБА Пожега,Пакрац-Липик.Новска положиле вијенце на постамент споменика.

Окупљени су се потом упутили према бунарима гдје су страдалници бацани а помен жртвама су обавили свештеници Пакрачко славонске епархије предвођени протоставрофором Луком Босанцем и парохом пакрачким Ђорђем Теодоровићем.Након тога је у  храму Светога Георгија одржана је Света литургија.

Међу бројним учесницима комеморације биле су и делегације ВСНМ ББЖ,БПЖ и ВПЖ предвођене предсједницима Дарком Карановићем,Душаном Ногићем и Миленом Лазић.предсједник СКД Просвјета Пакрац-Липик Дарко Дерењ,вијећници СДСС Окучани и Пакрац Миленко Ећимовић и Нада Тодоровић,предсједник ВСНМ Гарешница Дамир Седрамац са својом замјеницом Мирјаном Србљанин,предсједник СДСС Дарувар Петар Радосављевић, предсједник ВСНМ Нова Градишка, Горан Ногић.

Фотографије: